ФОРМА

National Centre of Contemporary Art

The National Center for Contemporary Art in Khodynka Field has the potential to become one of the most powerful and dynamic institutions in the country. The building of the art center is located in an intensively developing area. Thereby, the construction of a museum and a park, that are planned to be built nearby, will become the important steps on the way to the complex transformation of the whole surrounding area.

Pithiness and modesty, which are expressed in the whole volume and stylistics of the building, will emphasize its significance to the state and bring balance to the inevitable cacophony of the urban space. The NCCA will create an advantageous contrast with the landscaping of the park and correspond with the endeavor to bring forth the educational function in the field of contemporary art. The functional layout of the plot was aimed at the priority of the public space and became crucial during the volume configuration of the building.

The main aim of the project is to create a platform for the events, which will open new opportunities for education and cultural activities, and will motivate people to come back. The volume of the building should conform to the rational scheme of the allocation of the functional and their correspondence, that's why it was divided into four main “layers”.

The first “layer” — is the physical and symbolical foundation of the building. The whole story is intended for the permanent exhibition of the NCCA. Planning layout of the permanent exhibition forms the labyrinth. Freely allocated showrooms allowing to obtain necessary flexibility and unpredictability during the free examination of the exposition. In the "chaos" of the labyrinth the visitor can build the route by himself and physically perceive the mass and multiformity of the XX–XXI cc. art. Also, the labyrinth has huge potential for the forming of a predetermined way through the exposition, which could be modified by the curator. Spaces between the showrooms can accommodate new expositions from the swiftly expanding collection of the museum. Main loading bays are situated on the same level, in the rear part of the building. Loading is fulfilled via the central core, which interconnects the whole museum.

The second “layer” is educational. Openness and accessibility were taken as the basic forming requirements of the space. This part of the building consists of the external labyrinth, formed by the volumes of the uneven halls of the permanent exhibition on the operated roof, public space that occupies two floors of the building, workshops, collection center, and open archive of NCCA. All these areas subsequently will become the additional stages for the regular lectures, workshops, and discussions.

The last, fourth “layer” is dedicated to the scientific and publishing activities of the center. The floor is tightly bound to the administration, artist's residences, and museum's restaurant, forming this whole volume.

The building itself emphasizes the idea of autonomy, which is necessary for the experiment, innovation in art, social function of vigorous knowledge production, interdisciplinary exchange, and conservation of the art.

Area: 46 000 sq.m.
Type: Competition
Year: 2013

Area: 46 000 sq.m.
Type: Competition
Year: 2013

Text Back